Fațetele Dentare. Reparare Strungăreață, Dinți Sparți, Dinți Fisurati.

fatete-dentare

Dinții fisurati, fracturați, dinții tociți, pătați sau spațiile libere între dinții individuali (strungăreață) vă deranjează? Fațetele dentare sunt o metodă eficientă și ieftină de a corectă estetic un dinte sau dinții deteriorați, fie că este vorba de carii și fracturi, de strungăreață sau ciobituri ale dintelui, deformări sau colorații persistente ale dinților, dinți înghesuiți sau dinți uzați, tociți (abraziune dentară).

Fațetele dentare sunt învelișuri subțiri de porțelan care se utilizează în estetica dentară. Acestea se confecționează unicat în laboratorul de tehnică dentară, în forma, culoarea și poziția dorită pentru a acoperi dintele. Fațetele dentare reprezintă cantități mici de material care se aplică pe față vizibilă a dinților, cu predilecție la dintîi frontali.

Aplicarea fațetelor dentare este un procedeu cosmetic dentar prin care se plasează o cantitate mică de compus într-o zona a dintelui. Materialul este întărit cu o lumina specială pentru a acoperi sau repara fisuri ale dintelui pete, spații goale între dinți sau alte defecte ale dinților.

În ce scop se recomandă folosirea fațetelor dentare?

  • Repararea dinților crăpați sau fracturați la nivelul coroanei dentare (fără implicarea rădăcinii sau a unei porțiuni mari din coroana dentară). Fisurile din smalt se colorează în timp, devin inestetice și creează disconfort când se consumă băuturi și alimente reci sau fierbinți.
  • Repararea strungaretei sau a dinților înghesuiți.
  • Repararea dinților tociți, schimbarea formei dinților. Abraziunea dentară poate fi de natură fiziologică (tocirea dinților apărută odată cu înaintarea în vârstă ca urmare a mișcărilor normale de masticație) sau de natură patologică (defecte de structură a țesuturilor dentare, factori mecanici anormali, bruxism, proteze dentare incorect adaptate etc.).

Alternative pentru fațete dentare:

  • Coroane sau lucrări estetice din ceramică pe suport metalic sau zirconiu.
  • Aparate dentare ortodontice care îndreaptă dinții în poziția corectă pe arcade.

Rezultatul aplicării fațetelor dentare sunt excelente, iar manoperă este minim invazivă. Fațetele dentare sunt foarte subțiri, ceea ce înseamnă că dintele este șlefuit foarte puțin (0,5-0,7mm).