Incrustațiile Dentare: Plombe Albe din Porțelan, Create în Laborator

inscrustatii dentare

Incrustațiile dentare pot fi recomandate de către medicul dentist ca o variantă alternativă modernă, mai rezistentă și mai estetică pentru plombarea dinților și a maselelor. Deși au un cost mai ridicat comparativ cu cel al unei plombe, durabilitatea ridicată, rezistența și aspectul identic cu cel al dintelui natural, fac că incrustațiile dentare să fie preferate de pacienți și să înlocuiască cu succes plombele inestetice.

Incrustațiile dentare sunt obturații (plombe) realizate în laboratorul de tehnică dentară. Ca și obturațiile (plombele), incrustațiile sunt plasate în interiorul dintelui pentru a repara o distrugere severă a acestuia (dinte cariat sau fracturat). Se folosesc atunci când dintelui cariat nu ii este suficientă o obturație obișnuită, însă nu este atât de grav afectat pentru a necesită o coroana dentară.

Utilitatea Încrustațiilor Dentare. Avantaje.

avantaje incrustatii dentare

Utilitatea incrustrațiilor dentare: numite și restaurări dentare indirecte sau mici proteze unidentare fixe, rolul funcțional al incrustațiilor dentare este acela de a reface formă dintelui. De multe ori însă, incrustrațiile servesc și ca elemente de agregare și solidarizare a unor lucrări protetice complexe (punți dentare).

Avantajele Incrustațiilor Ceramice

1. Estetica dentară deosebită. Incrustațiile dentare au o estetică excelentă, superioară plombelor obișnuite întrucât permit modelarea cu mare acuratețe și fidelitate a piesei protetice, ceea ce oferă posibilitatea mult mai bună de adaptare în ocluzie a dintelui restaurat. Cu alte cuvinte, forma dintelui este refăcută printr-o modelare detaliată în laborator, iar incrustrațiile se combină perfect cu structura dentară astfel încât nimeni nu va ști că dintele a fost tratat anterior.

2. Rezistența superioară, un grad de uzură minim și o durată de viață de 5 ori mai mare față de plombele clasice. Datorită rezistenței materialelor și a metodei de confecționare, restaurările dentare au o durata de viață de până la 30 de ani.

Materiale Utilizate Pentru Confecționarea Incrustațiilor Dentare

incrustratii dentare inlay onlay

Ca și coroanele dentare, materialele din care pot fi confecțioante incrustațiile dentare pot fi: porțelan (incrustații integral ceramic, incrustații ceramic pe suport metalic sau de zirconiu), compozit și metal prețios (aur, paladiu, argint, platină, nichel, crom).

În ultimii ani, tendința este de a se folosi mult incrustațiile ceramice și mai puțin cele de aur. Cu excepția esteticii, nu există diferențe între incrustatiile metalice și cele ceramice. Pentru pacienții cu puține carii și igienă orală bună, incrustatiile din aliaje nobile pot avea o longevitate între 25 și 40 de ani. Tipul de material folosit pentru încrustații depinde de preferință estetică, de rezistență, durabilitate și cost.

Incrustațiile Dentare Inlay

incustratii dentare inlay portelan

Incrustația inlay este o piesă de reconstrucție dentară, o proteză de mare finețe, care înlocuiește un volum mic de dinte, de obicei suprafață dintelui implicată direct în masticație. Un inlay dentar este mai mare decât o plombă obișnuită și mai mic decât o coroana dentară. Este aplicat și cimentat în cavitatea bucală curățată în prealabil. Este similar cu o plombă, însă este poziționat între cuspizii dintelui (dâmburile de pe suprafață de ocluzie).

Inlay-ul poate reface 1-2 pereți ai unui dinte, unul lateral interdentar și unul ocluzal, este fabricat în laborator din materiale (compozit, ceramică, zirconiu, aur), materiale care asigura aceeași rezistență cu țesutul dentar și aceeași dilatare termică cu acesta, cu aceeași culoare și aspect că al dintelui natural pe care se aplică.

Incrustațiile Dentare Inlay Ceramice

incrustatii inlay ceramice dentare

Porțelanul rămâne materialul preferat în cosmetică dentară datorită aspectului estetic, natural și datorită calităților sale: este durabil, rezistent și are un aspect identic cu cel al structurilor dentare naturale. Incrustațiile sunt modelate astfel încât să nu existe nicio diferență față de dintele pe care urmează să se cimenteze sau față de dintîi vecini.

După amprentare, se realizează în laborator micropiese din ceramică presată sau din materiale compozite. Incrustatiile au proprietăți mecanice mai bune decât plombele, fiind indicate în special în cazul refacerii contactului dintre dinți. Incrustatiile sunt cimentate cu adezivi speciali.

Incrustațiile Dentare Onlay

incrustratii dentare ceramice onlay

Incrustația onlay este o piesă de recontrucție dentară care reface, spre deosebire de inlay, și un perete lateral vestibular sau oral al dintelui și acoperă astfel astfel 2-3-4 din cei 5 pereți ai dintelui. Piesă de reconstrucție dentară onlay, numită și coroana dentară parțială, acoperă mare parte din suprafață de masticație a dintelui. Un onlay este mai mare decât un inlay, similar cu coroana dentară, cu deosebirea că o coroana dentară acoperă întreg dintele.

Incrustațiile dentare. Cum se realizează?

De obicei sunt necesare cel puțin 2 ședințe de tratament: în prima ședință, medicul stomatolog pregătește cavitatea bucală și ia amprenta pe care o trimite în laborator, urmând ca in a două ședință să se realizeze cimentarea incrustației. Medicul îndepărtează întâi porțiunea afectată din dinte, apoi preia o amprentarea optică model a dintelui, realizează contururi precise cu forma dintelui, confecționează inscrustația dentară cu ajutorul programului computerizat CAD CAM. În final incrustațiile dentare se cimentează cu un adeziv special și va avea că rezultat o obturație perfectă și invizibilă.