Dinți de Porțelan (Coroane Dentare). Proteze Dentare Fixe Parțiale (Punți). Proteze Dentare Fixe Totale. Proteze Pe Implanturi Dentare.

Coroanele dentare sunt lucrări protetice folosite în stomatologie pentru reconstrucția a unuia sau a mai multor dinți deteriorați. În cazul în care este nevoie de înlocuirea dinților lipsă, se folosesc proteze dentare parțiale sau totale, fixe sau mobile, proteze pe implanturi dentare. Dinții de porțelan (coroanele și punțile dentare) sunt lucrări protetice fixe (cimentate).

Atunci când caria dentară a distrus o porțiune mare din dinte, pentru a rezista în continuare presiunii masticatorii, dintele va fi acoperit cu o coroana dentară. Dacă, din varii motive, o extracție dentară a fost realizată sau dintele lipsește, spațiul lipsă va fi completat fie printr-o lucrare protetică, punte dentară care se poate realiza în mod clasic sau prin intermediul tehnologiei computerizate CAD-CAM, fie cu ajutorul unui implant dentar.

Dinți de Porțelan

Dinți cu aspect natural, construiți în laboratorul nostru.

Coroane Dentare

Lucrări proteice care acoperă partea vizibilă a dintelui.

Proteze Dentare

Piese realizate pe comandă pentru reconstrucția dentară.

De Ce Înlocuim Un Dinte Lipsă?

Lipsa unui dinte (edentația) face ca osul maxilar și gingia din zona respectivă să se subțieze și să se scurteze. Dintele lipsă duce la schimbarea forțelor masticatorii. Atât dinții alăturați celui care lipsește, cât și cei opuși acestuia vor începe inevitabil să migreze. Aceste modificări creează spații interdentare dificil de curățat, lucru care face ca placa bacteriană și tartrul să se depună cu ușurință în cavitatea orală. Sunt favorizate astfel apariția cariilor dentare și a bolii parodontale. Forțe masticatorii improprii se dezvoltă și pe dinții care au migrat, ceea ce duce la măcinarea, încleștarea dinților și dureri la nivel articular.

solutii dinti lipsa

Prin urmare, dinții transmit forțe masticatorii la nivelul oaselor maxilare și stimulează menținerea osului maxilar sănătos. De aceea este important că, atunci când există dinți lipsă, aceștia să fie înlocuiți cu ajutorul lucrărilor protetice de reconstrucție dentară (punți, proteze dentare parțiale sau totale, fixe sau mobile, proteze dentare pe implanturi).

Un dinte lipsă sau deteriorat înseamnă mai mult decât un disconfort de masticație. În funcție de locația dintelui lipsa, pe lângă faptul că poate fi inestetic, acesta poate influența sănătatea dento-parodontală, provoacă disfuncționalități privind aliniera corectă a dinților.

Lucrările protetice de restaurare dentară necesită consultație stomatologică de specialitate personalizată. Pentru consultație și planificarea lucrărilor protetice, va invităm să programați o vizită la clinica stomatologică. Medicii dentiști specialiști în protetica dentară din cadrul centrului stomatologic RaDent Center Bistrița colaborarează cu tehnicienii dentari profesioniști care furnizează materiale de cea mai bună calitate pentru realizarea acestor operațiuni de restaurare dentară.

Coroane Dentare Ceramice pe Suport de Zirconiu. Reconstrucție Dinți.

Coroana dentară protetică este o piesă de reconstrucție dentară care înlocuiește coroana dintelui natural. Dacă dintele este prea cariat pentru a se putea trata dintele prin simpla obturație coronară (plombă), încrustații dentare inlay și onlay, sau dintele a suferit alte traume, este posibil ca dintele să aibă nevoie de tratament de canal pentru curățarea infecției la nivelul nervului și adăugarea unei coroane dentare care să înlocuiască suprafața dintelui pierdut. Coroana dentară este uneori necesară pentru a înlocui o coroana mai veche sau deteriorată.

restaurari dentare

Medicii dentiști RaDent Center Bistrița recomandă coroanele dentare ceramice pe suport de zirconiu. Lucrările ceramice sunt cele mai apropiate de aspectul natural al dintelui, având aceeași nuanță, textură și transluciditate că cea a dinților naturali. În cazul în care coroana dentară este realizată din porțelan pur, identificarea unui dinte de porțelan dintr-un zâmbet, chiar și de la mică distanță, poate fi dificilă și pentru medicul dentist specializat în estetică dentară.

Coroanele din ceramică pe suport de dioxid de zirconiu sunt mai ușoare decât cele pe suport metalic, materialul este biocompatibil, deci acomodarea cu noile lucrări protetice se realizează mult mai repede. Acest lucru este foarte important în special în cazul punților dentare cu multe elemente.

În funcție de estetica dorită și bugetul disponibil al pacientului, coroanele dentare pot fi realizate pe suport din diverse materiale: metal (estetică minimă), zirconiu (estetică maximă), ceramică presată (estetică maximă).

Coroanele Dentare. Care Este Procedura de Implementare?

incrustratii dentare ceramice onlay

Dacă rădăcina dintelui nu este suficient de puternică pentru a suporta o coroana dentară, medicul stomatolog o va stabiliza prin cimentarea unor pivoți în canalele rădăcinii dintelui. Pentru a face loc coroanei, medicul va reduce cu 1-2 mm din suprafață dintelui, iar apoi va lua o amprenta dentară pe care o va trimite către laborator, unde va fi realizată lucrarea protetică dentară. Pacientul va purta, în tot acest timp, o coroana dentară temporară realizată din plastic.

La cea de-a două vizită la dentist, această coroana provizorie va fi îndepărtată și o va proba pe cea definitivă, se vor realiza ajustări ale coroanei și, odată ce coroana dentară va fi potrivită și se va adapta perfect pacientului, această va fi cimentată pe dintele tratat.

Proteze Dentare. Înlocuirea Dinților Lipsă.

proteza dentara

Piesele de reconstrucție dentară (lucrările protetice dentare) sunt recomandate de către medicul stomatolog pentru înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați. Majoritatea oamenilor presupun că odată cu înaintarea în vârstă vor fi nevoiți să poarte proteze. Cu toate acestea, cu o îngrijire dentară adecvată, dinții pot să fie păstrați o viață întreagă.

Dacă într-adevăr vă veți confrunta cu pierderea dinților, protezele dentare sunt o variantă pentru înlocuirea dinților naturali, păstrarea și recâștigarea capacității masticatorii și de vorbire, prevenirea migrației dinților (datorită lipsei unui dinte), îmbunătățirea încrederii în sine și restabilirea zâmbetului.

Executarea unei proteze dentare durează între 2-4 săptămâni, însă acest interval variază de la caz la caz și depinde tipul și tehnică de protezare abordată de medicul stomatolog și de tehnicianul dentar.

Proteze Dentare Parțiale (Scheletate). Înlocuirea Dinților Lipsă.

proteze partiale

Proteza dentară parțială (scheletată) înlocuiește dinții care lipsesc, însă nu acoperă tot maxilarul. Această proteză conține un cadru metalic, cu dinți de plastic și o baza de culoarea gingiilor. Cadrul metalic este ancorat de dintîi naturali prin două tipuri de atașamente: cleme metalice și sisteme de ancorare de precizie. Protezele parțiale pot fi mobile sau fixe.

Protezele parțiale mobile pot fi îndepărtate cu ușurință și sunt fixate cu clame metalice, iar protezele parțiale fixe (punți dentare) sunt cimentate. Punțile dentare sunt preferate protezelor parțiale deoarece sunt mai confortabile și arată mai natural, însă sunt mai scumpe și dinții de care sunt ancorate este necesar să fie sănătoși. O recomandare personalizată asupra tipului de proteză dentară parțială se poate face doar în urma unei consultații stomatologice de specialitate.

Noile tehnologii de protezare dentară parțială sunt foarte avansate. Acum se pot realiza proteze dentare parțiale susținute de implant dentar. Implanturile dentare sunt din ce în ce mai preferate punților. Acest tip de dantură conferă un plus de suport, însă este nevoie că implanturile să fie făcute în prealabil. Există lucrări protetice parțiale realizate dintr-un material numit valplast, superior din punct de vedere estetic. Acest tip de protezare nu include metale în sistemul de prindere, iar cârligele sunt făcute dintr-un material plastic flexibil.

Proteze Dentare Totale. Înlocuirea Dinților Lipsă.

proteza dentara totala

Proteza dentară totală este folosită în cazul pacienților care au pierdut dinții în întregime, sau toți dinții de pe maxilar sau mandibulă.

Proteza dentară totală imediată. În cazul în care aveți nevoie de protezare totală, imediat după extracția dinților se recomandă o proteză temporară, până la vindecarea completă a gingiilor.

Pe măsură ce se vindecă, gingiile și oasele se micșorează, proteza temporară va necesita ajustări. Proteza totală pe maxilar este mai dificil de purtat, deoarece are tendința să cadă. Proteză completă este susținută direct de gingie.

Proteze Dentare Realizate Pe Implanturi

proteze dentare fixate pe implanturi dentare

Atunci când pacienții se confruntă cu situația dinților lipsă, medicii dentiști folosesc ca tratament de restaurare a danturii, lucrări protetice fixe (punți dentare) sau reconstrucții dentare prin coroane pe implant. Implanturile dentare pot restaura edentații unidentare (când lipsește un singur dinte), parțiale (când lipsesc mai mulți dinți) și totale (când lipsesc toți dinții). Pentru rezultate estetice deosebite se pot folosi bonturi aplicate pe implant, realizate din zirconiu.

Implanturile dentare reprezintă cea mai modernă și naturală soluție de înlocuire a dinților pierduți. Lucrările protetice ancorate pe implanturi dentare sunt percepute și se comportă că și dinții naturali. Realizate de medici experimentați, acestea refac eficient funcția masticatorie și funcția estetică a dinților lipsă.

Avantajul major al implanturilor dentare este acela că se comportă precum rădăcinile dentare naturale, stimulând osul înconjurător și prevenind resorbția (topirea) acestuia. Gingiile din jurul coroanelor fixate la implanturi se vindecă corect, sigiland spațiul dintre coroana și implant, prevenind astfel apariția inflamatiilor periculoase pentru implant.