Tratamente Odontale și Endodontice. Tratarea Cariilor Dentare. Endodonția.

Endodonția este specialitatea medicinii dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui, respectiv afecțiunile pulpei dentare. În limbaj comun, pulpă dentară este cunoscută sub denumirea de “nervul dintelui”.

Tratamentul cariilor dentare se poate realiza prin obturații coronare (plombe) sau tratamentul de canal. Alegerea unei modalități de tratament a cariilor dentare diferă în funcție de gravitatea acestora. Cu cât intervenția stomatologului asupra unei carii dentare este realizată mai devreme, cu atât mai bine.

Obturația Coronară (Plomba)

Cel mai comun tratament al cariilor dentare pentru repararea dinților.

Tratamentul de Canal

În cazul cariilor profunde, care au ajuns la nivelul nervului dintelui.

Obturația Coronară (Plomba). Restaurare Dentară Directă.

Obturația coronară (plomba) este cel mai comun tratament al cariilor dentare, folosit în stomatologia modernă. Obturația dentară este un tratament de odontologie restauratoare folosit pentru a repara fracturi ale dintelui, carii dentare sau alte daune apărute pe suprafața dinților. Daunele produse dintelui în urma unei carii pot afecta atât sănătatea cavității bucale, cât și aspectul estetic ale acesteia.

obturatii coronare plombe dentare

Observați mici fracturi ale dintelui sau mici carii sau experimentați dureri ale dinților? Pentru cele mai bune soluții și rezultate, este important să consultați din timp medicul dentist pentru un consult stomatologic. Medicul stomatolog va alege împreună cu pacientul cea mai bună varianta de obturație dentară în funcție de dimensiunea spațiului de restaurare, estetică, durabilitatea materialelor de obturație și costuri. Astăzi evoluția tehnologică a permis realizarea operației de obturatie de canal fără durere.

Dacă în trecut se foloseau plombele din amalgam (plombele argintii, un amestec de mercur lichid și bucăți mici de argint sau alte metale, cum ar fi cupru, staniu sau zinc), astăzi sunt preferate plombele din rășini compozite.

Medicii dentiști RaDent Center Bistrița folosesc plombe alcătuite din materiale de obturație de culoarea dintelui, de cea mai bună calitate și rezistente în timp.

  • Plombele din rășini compozite sunt preferate de pacienții interesați în egală măsură de funcționalitatea dinților, cât și de estetică dentară. Cu întrebuințări multiple, aceste compozite pot repara și dinții fisurați, ciobiți, fracturați sau extrem de uzați. Plombele din rășini compozite au o durata medie de viață de 8-10 ani.
  • Tot din categoria plombelor alcătuite din materiale de obturație de culoarea dintelui fac parte și plombele din ceramică (porțelan), preferate în special datorită proprietății de transluciditate, specifică smalțului și pentru rezistența mai mare la pătare și colorare. Pentru fixarea acestora se utilizează un adeziv special, ce îl fixează pe dintele natural, întărindu-l. Plombele din porțelan au o durată medie de viață de 15 ani.
  • O variantă alternativă modernă, mai rezistente în comparație cu plombele clasice sunt incrustațiile dentare.

Tratamentul de Canal

tratament de obturatie canal

Tratamentul de canal este uneori singura modalitate prin care putem evita extracția dentară. Tratamentul de canal este necesar atunci când aveți carii profunde, care au ajuns la nivelul nervului dintelui, când vasele de sânge sau nervul dintelui (pulpa dentară) sunt inflamate sau infectate. Cariile dentare afectează, în faza inițială, smalțul dintelui (stratul exterior al dintelui).

Descoperite la timp, cariile pot fi tratate cu ajutorul plombelor. Netratate la timp, cariile se adâncesc, înaintează rapid prin dentină (stratul interior al dintelui) și ajung să afecteze nervul dintelui. Acesta este momentul în care se produce inflamația și infecția dentară. Veți avea nevoie de intervenția medicului dentist pentru procedura stomatologică numită tratament de canal.

Din păcate, stadiile incipiente ale cariilor dentare nu implică neapărat și durere sau alte simptome. Spunem „din păcate” întrucât, de cele mai multe ori, atunci când nu resimțim o durere dentară, suntem tentați să credem că avem dantura sănătoasă și că nu avem nevoie de vizită la dentist. Acest lucru va conduce, în timp, la agravarea infecției dentare și necesitatea aplicării procedurii tratamentului de canal. În unele cazuri dintele cariat poate căpăta întradevăr un aspect mai închis la culoare.

Tratamentul de canal propriu-zis constă în curățarea cavitatii de țesutul inflamat sau infectat pentru a crea un mediu steril în interiorul dintelui. Ulterior se realizează obturația canalului pentru a proteja rădăcina de bacteriile care se pot dezvoltă și de apariția cariilor suplimentare.

Tratamentul de canal este un proces laborios și de durată care implică, de regulă, mai multe vizite la medicul stomatolog. Din fericire, întrucât se lucrează sub antestezie locală, în ciuda complexității procedurii, nu este o intervenție stomatologică dureroasă.

Tratamentul de canal este prima etapă în procesul de reabilitare a dintelui, fiind urmat de umplerea cavității cu un material de culoarea dintelui și montarea unei coroane dentare cu rolul de a restabili funcția masticatorie a dintelui/ maselei, urmată de cea estetică.

Aparatura Folosită în Tratamentele Endodontice

aparatura modena entodontie bistrita

Aparate endodonție SybronEndo, SUA, de la stânga la dreapta:

  • Apex Locator Digital – pentru măsurarea cu acuratețe a lungimii de lucru în momentul pregătirii canalelor radiculare pentru obturare (altfel spus, acest aparat măsoară lungimea necesară pentru viitoarea plombă de canal);
  • Elements Free – aparat fără fir pentru obturarea canalelor radiculare prin injectarea verticală la cald a gutapercii. Gutaperca este topită și injectată cu ajutorul aparatului, pentru a asigura etanșeitatea plombei în canal;
  • Micromotor Elements Motor – sistem rotativ pentru prepararea cât mai exactă a canalelor radiculare în vederea obturării lor.