fbpixel

Chirurgie Orală. Extracții Dinți. Extracții Masele de Minte.

Extracția dentară este cea mai frecventă procedură de chirurgie orală, în mod ideal fiind efectuată de către un medic chirurg specialist. Extracția dentară este necesară atunci când un dinte este profund afectat de carii sau un dinte bolnav nu mai poate fi salvat prin tratamente stomatologice. De obicei, pacienților le este frică de extracțiile dentare, însă acestea se realizează întotdeauna sub efectul anesteziei (locală, generală sau sedare conștientă).

Un medic dentist bun însă va încerca întotdeauna variante alternative pentru a evita extracția dentară, uneori însă această procedură este inevitabilă. Dintele extras poate fi înlocuit după o anumită perioadă de vindecare de un implant dentar sau o lucrare protetică (punte dentară).

În cadrul clinicii dentare RaDent Center Bistrița, medicii specialiști în chirurgie dento-alveolară au mulți ani de experiență, folosesc metode moderne de extracție dentară și operația de îndepărtare a dintelui bolnav se desfășoară rapid, eficient și fără durere, cu un minim de stres pentru pacienți.

Extracții Dentare

Metode moderne de extracție dentară, dinți și măsele de minte.

Extracții Fără Durere

Extracții dentare realizate sub efectul anesteziei.

Chirurgie Dentară

Intervenții specifice de chirurgie dentară.

Extracții Masele de Minte

Extracția măselelor de minte (molarii de minte) este o procedură comună de chirurgie orală. Pacienții se prezintă la cabinetul stomatologic atunci când există durere dentară sau disconfort la masticație, dinții fiind prea înghesuiți din cauza erupției molarilor de minte. Tot din cauza inflamației măselei de minte sau a infecției molarului de minte, este posibil ca pacienții să aibă ca simptome dureri de cap, migrene, dureri de urechi.

Procedură Extracții Dentare

radent clinica albastru

Extracțiile dentare pot fi realizate fie de medicul dentist, fie de către medicul chirurg dento-alveolar, fie de chirurgul maxilo-facial (acesta din urmă având o pregătire mult mai solidă, în special în cazul apariției unor complicații). Atunci când afecțiunile parodontale au determinat îmbolnăvirea severă a dintelui, dintele este mobil și slăbit din structura sa de susținere, iar dentistul îl poate extrage cu ajutorul unui clește dentar, fără a realiza o intervenție chirurgicală efectivă.

Atunci când procedura este complicată și riscantă, este necesar ca un chirurg maxilo-facial sau un medic specializat în chirurgia orală să realizeze extracția dentară.

Înainte de extracție, medicul dentist va analiza antecendentele medicale ale pacientului (intervenții chirurgicale, reacții alergice, tratamente medicamentoase trecute sau în curs), istoricul dentar al pacientului și va efectua o radiografie dentară. La radiografie, doctorul va observa lungimea, forma și poziția dintelui la nivelul osului maxilar. Pe baza acestor informații, medicul va estima gradul de dificultate al procedurii și poate decide dacă intervenția este de competența unui specialist în chirurgia orală.

Indiferent că este vorba despre o simplă extracție dentară sau de o intervenție chirurgicală dentară efectuată la nivelul cavității bucale, medicii noștri specialiști vă așteaptă în cadrul clinicilor stomatologice RaDent Center Bistrița și RaDent Center Sigmir, într-un mediu plăcut, cu aparatură de ultimă generație și profesioniști de înaltă clasă.

Alte Intervenții Chirurgicale Dentare

Îngrijirea, menținerea și redarea sănătății danturii și a cavității bucale este obiectivul nostru principal. Rezultatul tratamentelor dentare dorim să se traducă într-un zâmbet frumos și sănătos pentru pacienții noștri.

Alături de extracția dentară, alte tehnici de chirurgie orală sunt:

 • procedura de sinus lift;
 • adiție osoasă maxilar;
 • rezecții apicale;
 • regularizări ale crestelor alveolare;
 • gingivectomii;
 • gingivoalveoloplastii.

Procedura de sinus lift

Procedura de sinus lift este o intervenție chirurgicală necesară uneori pentru a se putea integra corect implantul dentar. În unele cazuri, atunci când poziția și mărimea sinusurilor maxilare fac imposibilă procedura de inserare a implanturilor dentare în maxilar, în zona măselelor, este necesară realizarea operației de sinus lift. Intervenția chirurgicală presupune ridicarea membranei sinusului prin adiție de os alveolar pentru a obține în zona arcadei superioare o masă osoasă cu profunzimea și lățimea necesare, sau spațiul osos necesar pentru inserarea implantului dentar. Adiția de os alveolar (pentru maxilar) permite susținerea implantul dentar.

Odată dinții extrași, osul alveolar în care au fost implantați se resoarbe printr-un proces normal fiziologic, ceea ce poate cauza micșorarea cantității osose disponibile pentru inserarea implantului dentar. O altă cauza a resorbției osului alveolar poate fi boala parodontală. Atunci când ne confruntăm cu situația existenței unei cantități insuficiente de os pentru adăugarea unui implant dentar, intervenția de sinus lift este necesară.

Procedura de rezecție apicală

Procedura de rezecție de rădăcina dentară (rezecție apicală) este o procedură care constă din înlăturarea vârfului rădăcinii dentare (apexului) și a țesutului osos infectat din jurul dintelui. Rezecția de rădăcină dentară se aplică în următoarele cazuri:

 1. Situații anatomice care nu permit curățarea și obturarea corectă a canalului. În cazul problemelor anatomice care pot face imposibil un tratament corect endodontic sunt cuprinse: calcificări de-a lungul canalului, rădăcină curbată, canale înguste. Când aceste probleme anatomice nu permit tratamentul corect, soluția optimă este înlăturarea porțiunii de rădăcina și sigilarea.
 2. Situații ale restaurării protetice a dinților implicați. Dinții reconstruiți cu proteză care prezintă infecții pot fi o problemă în cazul unui nou tratament endodontic. Accesul la canalul radicular poate compromite rezistența coroanei proteză. De asemenea, anumiți dinți sunt reconstruiți prin dispozitive metalice coronare, a căror înlăturare din canal poate determina fractura dintelui. În acest caz, singura soluție conservatoare este rezecția apexului cu țesut infectat și sigilarea rădăcinii.
 3. Fracturi orizontale ale rădăcinii cu necroză apicală. Uneori, după o fractură traumatică radiculară, se recomandă rezecția chirurgicală după tratamentul endodontic.
 4. Obstacole ale lungimii canalului radicular care nu pot fi eliminate prin tratament endodontic. Uneori, canalele pot fi blocate de obiecte străine cum sunt instrumente rupte (ace de canal fracturate), materiale de restaurare dentară. În cazul leziunilor apicale ale dinților cu astfel de probleme, aceste materiale artificiale sunt înlăturate chirurgical alături de o porțiune de rădăcină.
 5. Erori de procedură în tratamentul endodontic. Erorile procedurale în tratamentul endodontic se referă la obturațiile incomplete sau excesive, căi false create, granulomul rezidual.
 6. Leziuni periapicale severe care nu pot fi eliminate prin tratamentul de canal. În cazul unor leziuni periapicale severe, curățarea canalului și tratamentul, în absența tratamentului chirurgical, pot determina agravarea infecției cronice prin introducerea germenilor din cavitatea orală.