Menținerea unei igiene orale riguroase, prin periaj dentar de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și controale stomatologice regulate, este esențială pentru a preveni apariția cariilor, a bolilor gingivale și a altor probleme dentare.
Ce este igiena orală și de ce este ea importantă?
Igiena orală este totalitatea măsurilor prin care cavitatea bucală este păstrată curată. Aceasta include atât periajul cât și folosirea aței dentare, fiind recomandate controale și igienizări profesionale în cabinetul stomatologic o dată la 6 luni.
Prin respectarea igienei, problemele sănătății orale precum cariile, parodontoza sau respirația urât mirositoare sunt prevenite.
De asemenea, sănătatea orală este corelată cu sănătatea întregului organism, bacteriile orale putând ajunge în sânge, cauzând chiar probleme cardiace în cazul unei igiene dentare deficitate.
Ce boli sistemice sunt corelate cu sănătatea orală?
Există o corelație strânsă între cavitatea orală și întregul organism, bacteriile circulând cu ușurință atât dinspre gură spre restul organismului cât și invers. Astfel, bolile precum parodontoza pot contribui la probleme majore, precum:
- Boli cardiovasculare;
- Infarct miocardic;
- Endocardită infecțioasă;
- Pneumonie;
- Complicații ale sarcinii, precum nașterea prematură sau insuficienta dezvoltare a fătului.
De asemenea, anumite probleme de sănătate precum diabetul, osteoporoza, boala Alzheimer sau HIV pot avea un efect negativ asupra structurilor dentare. Dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate suferă de vreuna dintre aceste boli, vizitați medicul dentist pentru a primi ajutor în menținerea igienei orale corespunzătoare.
Care sunt semnele unei igiene orale slabe?
Cele mai comune semne ale igienei insuficiente sunt:
- Sângerările gingivale;
- Cariile dentare;
- Respirația urât mirositoare;
- Pierderea dinților;
- Retracția gingivală;
- Durerea dentară;
- Inflamația gingiilor.
Cum se poate îmbunătăți igiena orală?
Cu cât igiena este mai bună, cu atât cavitatea orală este mai sănătoasă, iar zâmbetul este mai frumos.
Periați dinții de cel puțin două ori pe zi, folosind o periuță cu peri de duritate moale sau medie și pastă de dinți cu fluor. Periajul recomandat este pe direcție verticală, nu orizontală, dinspre gingie spre marginea liberă a dinților, prin mișcări de rotație. Periați toate suprafețele dentare!
Utilizați ața dentară zilnic, pentru a igieniza inclusiv spațiile interdentare, în care periuța nu poate ajunge.
Periați limba, aceasta fiind locul principal în care bacteriile orale se situează și principala sursă a halitozei orale (respirație urât mirositoare). Puteți folosi atât periuța normală, chiar și fără pastă de dinți, în cazul reflexului accentuat de vomă. De asemenea, se pot folosi și răzușe de limbă, dispozitive special concepute cu acest scop.
Clătiți cu apă de gură zilnic, după periajul dentar, aceasta îndepărtând chiar și ultimele bacterii și resturi alimentare rămase. Cea mai indicată este apa de gură cu clorhexidină, fără alcool.
Vizitați medicul stomatolog regulat, la un interval de 6 luni, chiar și în cazul unei cavități orale sănătoase! Astfel, problemele vor fi prevenite sau oprite de la început, fiind evitate tratamentele complicate, costisitoare și îndelungate, necesare în cazul bolilor dentare avansate.
Pentru a afla mai multe despre igiena orală sau despre produsele cele mai indicate în acest scop, discutați cu medicul dumneavoastră stomatolog.
Când a fost ultima ta vizită la dentist? O igienă orală optimă este esențială pentru o stare generală de bine. Programează-te astăzi pentru un control și o curățare!
Programează o consultație
Descoperă o experiență stomatologică plăcută și lipsită de griji!