Programează o consultație
Parodontologie
Redobândește-ți sănătatea gingiilor cu ajutorul parodontologiei
Zâmbetul tău este o carte de vizită importantă, iar gingiile sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății orale. Din păcate, bolile parodontale, precum gingivita și parodontita, afectează un număr semnificativ de persoane, ducând la inflamația și retragerea gingiilor, pierderea osului alveolar și, în cele din urmă, la pierderea dinților.
Vestea bună este că boala parodontală poate fi prevenită și tratată cu succes prin intermediul parodontologiei, o ramură a medicinei dentare specializată în afecțiunile gingiilor și țesuturilor de susținere a dinților.
Gingiile tale au nevoie de ajutor? Programează o consultație la un medic dentist specialist.
Parodontologie. Tratamentul inflamațiilor gingivale. Parodontoza, boală gingiei și a țesuturilor de susținere a dintelui.
Parodontita, inflamația gingiei și a țesutului înconjurător al dinților este cea mai frecventă cauză de pierdere a dinților după 35 de ani, și nu cariile dentare. Tratamentul împotriva parodontozei este foarte important să fie început încă din fazele incipiente.
Parodontologia este parte a medicinii dentare care tratează afecțiunile inflamatorii ale gingiei. Parodontologia se referă la tratarea infecțiilor bacteriale ale parodonțiului cauzată de microbi proveniți din placa dentară (tartru). Deși în faza incipientă boală parodontală nu doare, nediagnosticată și netratată la timp ea poate duce la pierderea dinților de pe arcadă. Această afecțiune dentară apare mai des la adult, mai rar la copii.
Formele inflamatorii pot debuta brusc, deși deseori au o evoluție lentă. Primele semne ale afecțiunii parodontale sunt: sângerarea gingiilor la periaj, sensibilitatea dentară, înroșirea și umflarea gingiilor, precum și mici leziuni la nivelul gingiilor.
Formele inflamatorii ale bolii parodontale sunt: gingivitele (sensibilizarea și sângerarea gingiilor spontan sau la periajul dentar); parodontitele (placa bacteriană se transformă în tartru, formându-se pungile parodontale aflate între dinte și gingie); parodontitele avansate (duc la pierderea dintelui de pe arcadă).
Cauzele parodontozei
Placa dentară se formează la baza dintelui când oamenii respectă cu deficiență regulile de îngrijire a dinților, nu se spală zilnic pe dinți sau periajul dentar nu este corect efectuat, nu folosesc în mod corespunzător ața dentară și apa de gură. În timpul proceselor metabolice sunt eliberate diverse toxine bacteriene, ceea ce face să apară gingivita.
De-a lungul timpului, placa dentară se calcifiează și formează tartrul. De cele mai multe ori, tartrul nu poate fi eliminat doar cu ajutorul periutei de dinți sau a periajului dentar, prin urmare, va irita și mai mult gingiile și se va creea un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Toate aceste aspecte fac ca, pe termen lung, gingiile să se retragă.
În cazul în care inflamația nu este tratată la timp, aceasta poate avea complicații grave. În faza avansată a bolii parodontale, gingia se retrage, rădăcina dentară va fi descoperită, osul maxilarului lăsând dinții expuși, neprotejați. Agravarea bolii parodontale poate duce la căderea danturii.
Cum se previne apariția parodontozei?
Pentru a preveni parodontoza, este suficient să respectăm regulile de bază în ceea ce privește igiena dentară și îngrijirea dinților, periajul dentar de 2 ori pe zi pentru cel puțin 3 minute, folosirea aței dentare și a apei de gură. Un rol important în formarea tartrului îl au și factorii ereditari, obiceiurile alimentare și fumatul. Pentru curățarea tartrului este nevoie ca, o dată la 6 luni, să programăm vizita la medicul dentist pentru realizarea unui detartraj cu ultrasunete.
Tratamentul parodontozei
În funcție de etapa și gravitatea afecțiunii gingivale, boala parodontală se tratează prin:
- Dezinfectarea cavității orale prin igienizare dentară și chiuretaj subgingival cu aplicare de medicament;
- Chiuretaj intensiv cu aplicare de medicamente și substanțe de regenerare a gingiei;
- Cele mai grave cazuri necesită tratarea osului maxilarului cu adiție de os artificial sau cu grefă autologă.
Evoluția parodontozei
⇒ Dinte sănătos
- gingie sănătoasă care nu sângerează la periaj
- ligamente parodontale sănătoase
- os sănătos
- respirație proaspătă
⇒ Gingivită
- gingie inflamată care sângerează la periaj
- ligamente parodontale afectate
- fără afectare osoasă sau mobilitate dentară
- respirație urât mirositoare
⇒ Parodontoză incipientă
- gingie inflamată care sângerează la periaj
- ligamente parodontale afectate cu apariția unei pungi parodontale mici
- cu afectare osoasă și posibilă mobilitate dentară
- respirație urât mirositoare
⇒ Parodontoză avansată
- gingie inflamată care sângerează la periaj
- ligamente parodontale afectate cu pungi parodontale adânci
- pierdere osoasă accentuată cu descoperirea rădăcinii dentare
- mobilitate dentară gravă cu riscul pierderii dintelui
- respirație urât mirositoare
Parodontoza, deși o afecțiune frecventă, poate fi prevenită și tratată cu succes prin intermediul unui plan individualizat de îngrijire a sănătății gingiilor.
Nu ignora semnele bolii parodontale! Sângerarea gingiilor, retragerea gingiilor, sensibilitatea dentară și respirația urâtă pot fi primele indicii ale unei probleme.
Un consult la medicul dentist este esențial pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.
Telephone No.+40731314801