fbpixel

Sănătatea Dentară la Copii. Pedodonția. Centru Stomatologic Dedicat.

Stomatologie pentru copii (pedodonție). Tratamentele dentare la copii sunt foarte importante. Dinții sănătoși sunt necesari chiar și pentru bebeluși. Copii au nevoie de o dantură sănătoasă care să îi ajute să mestece, să vorbească clar și să nu își creeze complexe de inferioritate, de exemplu, din cauza unor situații de aliniere incorectă a dinților. Pentru a-și menține o sănătate dentară bună pe tot parcursul vieții, este important pentru copii să își dezvolte de mici obiceiul vizitelor regulate la dentist.

extractii dinti chirurgie orala

Pedodonția se referă la tratamentele stomatologice pentru copii. Pedodontia este o specialitate separată în stomatologie care necesită o pregătire specială pentru a lucra cu copiii, răbdare, fundamente de psihologia copilului. Odată în contact cu părinții, cavitatea orală a nou-născuților va fi colonizată de microbi, aceleași microbi cu potențial cariogen întâlniți și la adulți.

Igiena dentară este bine să înceapă odată cu apariția primilor dinți temporari ai copiilor. Sănătatea dinților temporari (de lapte) ai copiilor ajută și la o bună digestie a copilului și implicit la o creștere armonioasă a acestora.

Dințișorii de lapte au rolul de a menține spațiul pentru dinții definitivi, iar dacă ei se vor pierde prea repede, atunci vor apărea migrări ale dinților vecini care vor cauza înghesuiri dentare. De regulă, până la vârstă de 13 ani, copilul va avea deja majoritatea dinților permanenți, cu excepția molarilor de minte (masele de minte).

Galerie Cu Micii Pacienți RaDent Center

stomatologie copii pedodontie
stomatologie copii radent center cabinet bistrita
stomatologie copii clinica bistrita

Preocupări Dentare Importante Pentru Copii și Adolescenți

 1. Prevenirea și tratamentul cariilor dentare, cea de-a doua cea mai frecventă cauză de absenteism școlar;
 2. Nevoile ortodontice – îndreptarea dinților înghesuiți prin aparate dentare. La copii, prima vizită la un doctor ortodont se recomandă a avea loc începand cu vârsta de 7 ani. Cel mai frecvent, anomaliile dento-maxilare sunt corectate la vârste între de 8 și 14 ani.

La ce Vârstă Încep Vizitele Periodice ale Copiilor la Dentist?

Se recomandă ca prima vizită a copilului la medicul dentist să se întâmple înaintea împlinirii vârstei de 1 an, de regulă în primele 6 luni de la erupția primului dințișor. Fiecare grupă de vârstă are nevoi specifice și îngrijire dentară personalizată. La 3-4 anișori ne jucăm cu copii și îi învățăm cum să se spele corect pe dinți. De la 5-6 ani începem să ne înțelegem și să cooperăm și mai bine cu copiii.

Atunci când este cazul și au apărut cariile dentare, pentru dinții temporari ai copiilor folosim plombite colorate. În plus, la sfârșitul fiecărei ședințe, copii cuminți primesc un cadou surpriză și ne asigurăm că micuții vor dori să revină și vor reveni cu plăcere la cabinetul medicului dentist pentru următoarea consultație stomatologică.

Este foarte important să aduceți copii la dentist de mici, să învețe din timp importanța igienei dentare, cum se face un periaj dentar corect, să se familiarizeze cu cabinetul stomatologic și să nu își formeze involuntar acea binecunoscută frică de dentist.

Examinarea apariției dinților, a modalității de dezvoltare a acestora, dar și educația privind dieta fac parte din rutina ședinței de consultație stomatologică pentru copii. De asemenea, o consultație dentară ortodontică pentru copii este inclusă la fiecare vizită la dentist. Nouă, medicilor dentiști din cadrul centrului RaDentCenter Bistrița, ne face plăcere să lucrăm cu copii de toate vârstele.

Consecințele Cariilor Dentare Netratate la Copii

 • Durere dentară;
 • Infecții dentare și abcese;
 • Afectează în mod negativ dezvoltarea dinților adulți;
 • Pierderea dinților, ceea ce duce la inghesuiri ale dinților sau probleme de spațiere ale acestora;
 • Probleme de mestecat, malnutriție și tulburări gastro-intestinale;
 • Poate afecta vorbirea și articularea vorbirii;
 • Factorii de risc a cariilor din copilăria timpurie contribuie de asemenea la obezitatea infantilă și malnutriție;
 • În cazul unor pacienți, poate fi necesar tratamentul stomatologic sub anestezie generală;
 • În cazuri grave, cariile afectează performanța școlară, capacitatea unui copil de a prospera, sau sentimentul de încredere în sine.